Gânduri și vise!

Încerc dar nu prea reușesc să îmi dau seama cum a trecut anul 2018!

Am clipit de două ori și bum… mă trezesc în anul 2019. J

Anul acesta am reușit să fac niște lucruri de pe lista mea de dorințe. Am mai lăsat câteva și pentru anul viitor, vreau să învăț să înot, să sar cu parașuta, să vizitez Roma, să mă întorc în Dublin și să învăț limba spaniolă.

Buun, acum să mă întorc la anul 2018 🙂 .

Mi-am dedicat timpul, priceperea și energia Consiliului Tinerilor Instituționalizați, structură pe care o conduc din luna decembrie 2017. Am reușit să conectez CTI și să pun organizația pe harta ONG din România.

CTI este structura națională de reprezentare a copiilor și a tinerilor abandonați și instituționalizați din România, a împlinit 2 anișori în luna mai 2018. În acest an a crescut, avem 13 structuri județene, parteneriate importante precum: FONPC, UNICEF Romania, HHC Romania, SOS Satele Copiilor Romania, CTR, 22 de DGASPC, FONTMM, FITT, Fundația Sera Romania, Primăria Baia Mare, ANPDCA, Avocatul Poporului/Avocatul Copilului, YMCA Romania, Asociația Reper 21, Asociația Accept, Asociația DEIS, Consiliul Municipal al Elevilor București, Asociația Centrul de legislație non-profit, Tudor Personal Tailor, Fan Curier, Adecco Romania.

Cel mai mare proiect pe care l-am implementat anul acesta este Conferința Vreau Acasă!, proiect implementat în parteneriat cu FONTMM – Baia Mare Capitala Tineretului din România și FITT, cu sprijinul Hope and Homes for Children Romania și Unicef Romania și co-finanțat de Primăria Municipiului Baia Mare.

A fost un proiect care a reunit 109 tineri instituționalizați și educatorii lor în Baia Mare pentru a discuta pe parcursul celor 4 zile de lucru, problemele din sistemul de protecție a copilului și să propună soluții pentru reformarea acestuia. În urma procesului de dialog structurat au rezultat câteva măsuri foarte bune, măsuri care au fost transmise către ANPDCA și integrate în proiectul de modificare a legii 272 (protecția drepturilor copilului).

Măsurile propuse de CTI sunt:

1. Majorarea indemnizației de plasament la nivelul salariului minim pe economie ce se oferă odată pe lună persoanelor aflate cu măsura protecției speciale în centrele rezidențiale/ de plasament privat.
2. Majorarea perioadei de indemnizație postinstituționalizare de la 1 lună la 12 luni cu condiția ca tânărul să facă dovada faptului că este angajat sau că dorește să se angajeze.
3. Crearea unui departament de consiliere, îndrumare și monitorizare postinstituționalizare, aflat în directa subordine a directorului executiv protecția drepturilor copilului din
DGASPC.

Mă bucur că am reușit să inițiez dialogul dintre CTI și ANPDCA dar și cu 22 de DGASPC-uri. În mandatul meu mi-am propus să comunic cu toate Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară pentru a asigura o mai bună reprezentare a copiilor și a tinerilor pe care CTI îî reprezintă, din păcate nu toate DGASPC au înțeles asta și au preferat să facă pierdute solicitările transmite pe adresele de e-mail.

Urmează un an foarte important pentru țara noastră. România va prelua de 1 ianuarie 2019 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va prelua dosare europene foarte dificile și va avea de gestionat BREXIT.

Mă bucur că țara noastră și-a asumat ca prioritate, printre multe altele, participarea copiilor și a tinerilor. Este foarte important ca tinerii și copiii să își exprime gândurile, visele și să participe la luarea deciziilor care îi privesc.

În contextul participării tinerilor am fost selectat de SOS Satele Copiilor Romania în echipa de co-traineri ai proiectului –Leaving Care – An Integrated Approach to Capacity Building of Professionals and Young People’ și am fost votat international young expert, de către tinerii din grupurile naționale de lucru din cele 6 țări din proiect.

Am fost selectat membru în grupul național de lucru al YMCA Romania în proiectul- Standarde și politici sustenabile în lucrul cu tinerii din România. 

Am fost nominalizat și chiar finalist în cadrul Gala Voluntarilor din Romania la categoria –coordonatorul de Voluntari al anului

La propunerea SOS Children*s Villages International, am fost selectat să fac parte din grupul de lucru al ONU și SOS pentru rezoluția ONU pentru protecția drepturilor copiilor fără părinți.

Le mulțumesc tuturor omuleților care au crezut și încă cred în mine, le mulțumesc pentru că mi-au îngăduit să visez cu ochii deschiși și pentru că m-au ascultat și m-au sprijinit în îndeplinirea obiectivelor care au stat la baza poveștii anului 2018!

La mulți ani pe scena vieții!

Cu bine,

Andreeas Elgard Jensen,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *