Progresul se realizează cam greu! Dar, avem un sistem mai bun, mai mare (prea mare), cu alte plăcuțe la intrare, care ar trebui să fie pregătit (după atâția ani) să închidă centrele mamut!

Alături de partenerii și prietenii din lumea ong din protecția drepturilor copilului, pregătim un memorandum. În acest sens, ne-am întâlnit la Grupul pentru Dialog Social (GDS), unde am discutat oportunitatea unui memorandum și au fost prezentate două rapoarte publicate anul acesta, unul realizat de echipa doamnei prof. univ. Dr. Maria Roth în cadrul proiectului European @SASCA, iar al doilea realizat de către prof.Dr. Vlad Alexandrescu – senator.
Revista 22, relatează cele discutate la întâlnire sub titlul de mai jos.

“Suntem, totuși, cei mai mulți de pe continentul Europa, nu putem să trecem atât de ușor peste această realitate. Faptul că unele state au recunoscut și au cerut scuze publice și au și oferit compensații financiare nu poate fi decât un model pe care noi am vrea să îl avem și în România. Dar n-am vrea să ne oprim aici. Legislația trebuie să fie mai fermă împotriva violenței. Personalul necalificat trebuie să dispară din sistemul de protecție. N-au ce căuta profesori de chimie, biologie sau alte științe în protecția copilului angajați ca educatori sau șefi de centre, n-au ce căuta oameni care nu știu un minim de pedagogie. Iar să formezi asistenți maternali în 40 de ore e record. Să dai pe mâna unor oameni necunoscuți niște copii necunoscuți, ai nimănui, mi se pare cumva o formă foarte nejustificată de a scăpa, de a reduce cifra copiilor abandonați. Nu așa se reduce cifra copiilor abandonați. Noi am vrea să existe o politică clară pentru incluziunea socială a persoanelor defavorizate care ajung să fie părinți. Am vrea ca politica publică să fie mai fermă. Dezinstituționalizarea să nu fie doar un fel de a muta copiii în alte clădiri cu alte logouri mai drăguțe sau cu alte plăcuțe la intrare, ci să se facă pe bune dezinstituționalizare și integrarea în familie. Ăsta ar fi dezideratul nostru.” Am declarat la întâlnire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *